Pa ga imamo …

… gradbeno dovoljenje namreč!

Malo pred 1. novembrom mi je projektant sporočil, da je prispelo naše gradbeno dovoljenje prispelo. Dvignili smo pa ga šele po praznikih.

Glede na to, da smo začeli aprila in do novembra že imamo gradbeno dovoljenje izdano se mi zdi, da ni trajalo predolgo. Res pa je, da se mi ni mudilo. Samo dovoljenje bi bilo izdano še malo prej, ampak zaradi manjšega zapleta pri notarju in o tem, da nisem dobil obvestila za plačilo upravne takse se je vse skupaj le še malo zavleklo. Ker pa letos tudi ni bil namen graditi je lahko trajalo tudi malo dlje.

Ker pa za samo gradnjo gradbeno dovoljenje ni dovolj pa se po novem gradbenem zakonu potrebuje še PZI – Projekt za izvedbo.

PZI – Projekt za izvedbo del

V projektu za izvedbo (PZI) so skice še podrobneje obdelane zaradi lažje izvedbe del. Vsebuje pa tudi številne detajle, ki so bistvenega pomena za gradnjo objekta. To so npr.: detajli toplotne izolacije, hidroizolacije, greznice, jaški, okna, vrata, stopnice, dvižni vodi, centralni sesalni sistem itd. Vsebuje tudi natančen popis materiala in predračunske vrednosti posameznih del, kar pomeni, da lahko investitor na osnovi tega popisa sam nabavlja material ali pa pridobiva ponudbe izvajalcev. Bistvenega pomena pa je, da lahko investitor na osnovi popisa primerja dejansko vgrajene količine materiala in porabljenega dela, ki jih je obračunal izvajalec, z načrtovanimi, ki jih je predvidel projektant, in na tak način nadzira delo izvajalcev. In še manjša opomba – delati moramo po PZI. V kolikor se tega ne bomo držali bo potrebno kasneje tudi naročiti Projekt izvedenih del (PID).

S 1. junijem letos je tudi prišel novi zakon (zaradi česar smo pohiteli), kateri predpisuje nekaj novih stvari. Po novem zakonu je po končani gradnji potrebno še uporabno dovoljenje. Tega pa ne dobimo dokler hiša ni resnično končana – sem se šteje tudi končana fasada ter ograje na balkonu. Brez tega tudi ni možno pridobiti hišno številko! Takšna zadeva lahko marsikomu čas vselitve zelo podaljša, saj če se spomnimo kako je bilo nekoč. Kar spomnimo se kako so ljudje že živeli v svojih novogradnjah in si potem počasi uredili fasado. Upamo, da se bo zakon kmalu nazaj spremenil, do takrat pa žal velja tako.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja