Podpis darilne pogodbe

Konec julija nas je poklical notar za podpis darilne pogodbe. Za samo darilno pogodbo smo se odločili, da stari starši niso bili oškodovani pri plačilu davkov. Ali da bi jih zadeva “tepla” pri kmetijskih subvencijah ali pokojnini.

Po razparcelaciji smo zaradi pandemije korona virusa čakali približno 2 meseca, da je bila sprememba parcel vidna preko spleta. Običajno ta postopek traja približno 14 dni. Po prejemu odločb s sodišča o novih parcelnih številkah 14-dnevni rok za oddajo morebitne pritožbe. Same pritožbe na izmeritev ni bilo zato je bila zadeva urejena hitreje.

Med čakanjem na vidnost parcel sem se pri notarju pozanimal o vsej potrebni dokumentaciji. Torej za sam podpis darilne pogodbe se potrebuje:

  • osebne izkaznice starih staršev in podarjeni osebi
  • kopija rojstnega lista mame (zaradi podaritve vnuku)
  • kopija rojstnega lista vnuka

Po podpisu pogodbe smo se odločili tudi, da notar sam uredi vse potrebno, saj zaradi neizkušenj bi sam lahko kaj pozabil in pri tem si povzročil večje stroške zaradi samih poti.

Že overjeno!

Približno mesec in pol kasneje sem preveril stanje pri notarju ali je zadeva že overjena in se lahko pogodba prevzame. Na srečo je zadeva že prispela in je bilo potrebno le še sestaviti nekaj zadev, tako da sem dokumentacijo lahko prevzel že naslednji dan.

Kaj kmalu me tudi preseneti kuverta s strani notarja, kjer sem prejel predlog vpisa v zemljiško knjigo. Na sami upravni enoti sem se pozanimal o tem ali bodo izdali novo gradbeno dovoljenje ali prejmem le potrdilo, kjer bo pisalo, da gradbeno dovoljenje velja na novega investitorja. Medtem sem preko portala e-sodstvo vsakodnevno preverjal ali so podatki že spremenjeni.

Po vidni spremembi podatkov sem hitro sporočil še upravni enoti in v roku nekaj dni ob plačilu takse prejel potrdilo o spremembi investitorja. JUHU, sedaj je vsa dokumentacija rešena in končno lahko stopim v kontakt z nadzornikom, kateri bo pripravil vse za prijavo gradbišča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja