Izkop in tamponsko nasutje

Najprej izkop …

Končno smo dočakali tudi izkop gradbene jame. Res je, trajalo je dolgo preden smo lahko pričeli. Naj opozorim, da v samo gradnjo smo šli praktično brez prihrankov, kar bo močno omejilo hiter potek dela. A kljub vsemu smo dočakali že izkop.

Ker bo sama hiša podkletena je zato potreben večji izkop tudi za klet. Tako smo prvi dan pripravljali teren kamor se bo zemlja vozila v primeru, da kasneje naletimo na slabšo zemljo (na srečo je bila zemlja perfektna) ter priprava za izkop, da lahko kasneje s tovornjaki odvažamo. Seveda se ni pozabilo zemljo odložiti na poseben kup da imamo kasneje za zasip kleti.

Ko smo z izkopom prišli do približne globine se je začelo polaganje geotekstila – filca. Uporabljen je bil filc z gramaturo 150g/m2. Samo polaganje ni bilo težko saj je zvit v roli in ga le razviješ po tleh. Razvil se je po sami površini kjer bo stala hiša kot tudi po dovozni poti.

Po končanem polaganju filca je sledilo tamponsko nasutje v višino približno 30 cm.

No od tukaj naprej nas čaka pričetek dela – zakoličba objekta ter temeljna plošča.

Geotekstil ali filc

Ter še nekaj besed o samem filcu ter njegovemu namenu, saj to je prva stvar, ki se pri gradnji uporabi.

Njegov namen je podloga pri zemeljskih delih kjer je potrebno ojačiti teren, ločiti različne plasti (zemlja – tampon), drenaža ter zaščita hidroizolacije da pridobimo ustrezno trdnost samega terena. Primer razlike brez uporabe geofilca ter z uporabo geofilca je prikazan na spodnji sliki.

Prikaz razlike z uporabe geofilca ali brez.
Vir slike: lespatex.si

V našem primeru smo filc uporabili, da smo zemljo ločili od nasutja kar bo tudi uspešno vplivalo na samo nosilnost terena. V kolikor se filc ne uporabi lahko pri slabših podlagah pride do posedanja objekta. S tem se znebimo tudi kasnejših morebitnih razpok, ki lahko nastanejo pri posedanju samega objekta.

Izkop
Izkop in nasutje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja