Temeljna plošča in njena izvedba

Prva najpomembnejša stvar pri gradnji je temeljna plošča. V kolikor se tukaj izkaže za nekvalitetno bomo imeli težave skozi celotno obdobje bivanja v hiši.

V našem primeru je sama debelina plošče znašala 30 cm. Najverjetneje je koga zmotilo, da v sami temeljni plošči ni nobene napeljave. Res je, spodnja plošča je ne vsebuje, saj spodaj bo klet in ne bo nobenega WC prostora. Za umivalnik je pa dovolj napeljava v estrihu.

Ker je hiša podkletena bi namesto plavajoče AB plošče lahko izbrali kar pasovne temelje. Vendar je že sama odločitev pri načrtu bila, da se uporabi plošča. Razlika je predvsem v tem, da temeljna plošča v kolikor se poseda, se poseda celotna hiša in ne le del kot pri pasovnih temeljih. Posledično je tako tudi manj možnosti za nastanek razpok.

Sama priprava za temeljno ploščo je dolgotrajen in zamuden postopek, ki je trajal tri dni. Potrebno je bilo postaviti mreže ter vse povezati. Ker v samem načrtu na sredini ni bilo postavljene nobene mreže sem se po dogovoru izvajalca odločil, da jih raje dodamo saj s tem zagotovimo večjo trdnost plošče.

Temeljna plošča
Temeljna plošča
Temeljna plošča
Palice za stebre

Ko je nadzornik potrdil izvedbo plošče, nas je naslednji dan čakalo le še betoniranje plošče, ki je bilo izvedeno s pomočjo črpalke in hrušk, ki so že čakale na praznjenje. No, kakšno uro po končanem delu je začel padati dež. Na srečo je le malo poškropilo in ni prišla ploha, ki bi lahko samemu betonu dodala preveč vode ali kaj izprala.

Sama plošča se je lepo sušila. Naslednji dan je bilo opaziti, da ni nastalo nobene razpoke. Da pa je dovolj suha, pa dokazuje slika, saj je že naslednji dan že nosila težke palete betonskih blokov.

Končana plošča
Mulda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja